• 0732 068 526
  • office@vandpuncteanrp.com
  • Luni - Vineri: 9:00 - 18:30

5 lucruri pe care trebuie să le știi despre punctele ANRP

5 lucruri pe care trebuie să le știi despre punctele ANRP

În ultimul timp se vorbește din ce în ce mai mult despre punctele ANRP, peste 40.000 de dosare fiind în momentul de față în curs de soluționare pentru emiterea deciziei de compensare. Dacă și tu te afli în situația în care ai pierdut proprietatea în mod abuziv în timpul regimului comunist și vrei să îți depui dosarul pentru despăgubire, iată 5 lucruri pe care ar trebui să le știi despre punctele ANRP:

  1. Există peste 90.000 de dosare de compensare cu puncte ANRP până în prezent

Numărul dosarelor înregistrate la ANRP crește în fiecare lună din ce în ce mai mult. Au fost înregistrate până în prezent peste 90.000 de astfel de dosare, dintre care aproximativ 55.000 au fost soluționate, fiind emisă o decizie de compensare. La momentul actual, ar mai fi aproximativ 45.000 de dosare încă nesoluționate, însă numărul lor este în continuă creștere.

  • Punctele ANRP le poți valorifica în numerar sau le poți vinde.

După ce primești decizia de compensare, ai la dispoziție două variante de valorificare a punctelor ANRP. Poți opta pentru valorificarea lor în numeral, cu condiția că nu poți converti mai mult de 20% din puncte într-un an, iar valoarea unui titlu de plată este de minim 20.000 lei. Dacă Guvernul ar avea fonduri suficiente pentru despăgubire, în 5 ani ți-ai putea valorifica în numerar toate punctele. Dacă nu vrei să aștepți 5 ani sau chiar mai mult pentru a-ți încasa întreaga sumă din despăgubiri, poți opta pentru vânzarea lor. Cumpărătorii sunt de obicei persoane sau instituții financiare care dețin lichidități și vor să facă această investiție. Vânzarea punctelor este legală și este reglementată prin legea nr. 165/2013.

  • Titlurile de plată ANRP sunt onorate de către Ministerul Finanțelor Publice

Dacă alegi să nu vinzi punctele ANRP, ci să le valorifici în numerar, ANRP va emite titluri de plată în ordinea emiterii deciziilor de compensare. Sumele vor fi plătite de către Ministerul Finanțelor Publice, prin CEC Bank, în termen de 180 de zile de la data emiterii titlurilor de plată. Din 2013 și până acum, despăgubirile aprobate de ANRP în baza punctelor atribuite s-au ridicat la valoarea de 2.22 miliarde de lei.

  • Tranzacțiile cu puncte ANRP sunt legale

Dacă vrei să vinzi punctele ANRP, o poți face fără niciun fel de problemă, atâta timp cât respecți prevederile legale. Mai exact, legea susține că poți tranzacționa punctele ANRP doar la un notar autorizat. După ce se verifică corectitudinea documentelor, transferul de bani se realizează prin ordin de plată sau numerar, în limita legală. Din punct de vedere al pașilor care trebuie urmați, putem spune că tranzacțiile cu puncte ANRP se aseamănă foarte mult cu tranzacțiile imobiliare.

  • Soluționarea dosarelor pentru acordarea punctelor ANRP este un proces greoi

Chiar dacă cei de la CEDO au cerut în mod expres ca toate cererile persoanelor care au suferit în urma preluării proprietăților în mod abuziv în timpul regimului comunist să fie rezolvate într-un mod cât mai eficient și rapid, lucrurile nu par să se miște foarte ușor. După înregistrarea dosarelor la ANRP pot trece și ani de zile până la emiterea deciziei de compensare. Nu se știe în momentul de față numărul exact al dosarelor care nu au fost soluționate, însă numărul acestora continuă să crească în fiecare lună. Dacă și tu te afli în situația în care ai depus dosarul la ANRP și ai primit nicio decizie în termenul legal, poți lua legătura cu un specialist pentru a acționa în instanță autoritatea responsabilă și pentru a primi cât mai repede decizia de compensare.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *