• 0732 068 526
  • office@vandpuncteanrp.com
  • Luni - Vineri: 9:00 - 18:30

Ce sunt punctele A.N.R.P și cum pot fi ele valorificate?

Ce sunt punctele A.N.R.P și cum pot fi ele valorificate

Punctele ANRP au început să fie subiect de discuție printre foștii proprietari din regimul comunism din anul 2013, atunci când statul român le-a prezentat ca o formă de despăgubire. Până în anul 2011, foștii proprietari de locuințe din regimul comunist erau depăgubiți cu titluri Fondul Proprietatea (FP), titluri ce încă se mai tranzacționează pe Bursa de Valori București.

Trecerea de la titluri FP la puncte ANRP

Trecerea de la titlurile Fondul Proprietatea la punctele ANRP s-a făcut ca urmare a creșterii numărului de cereri formulate de români la Curtea Europeană a Drepturilor Omului cu privire la întârzierea în soluționarea cererilor de restituire a proprietăților care au fost preluate în mod abuziv în timpul regimului comunist. La 12 octombrie 2012, CEDO s-a pronunțat în acest caz, cerând statului român să ia măsuri și să eficientizeze mecanismul de restituire a proprietăților. Acesta a fost și momentul în care s-a trecut de la Fondul Proprietatea la punctele ANRP.

Ce sunt punctele ANRP?

Punctele ANRP reprezintă o formă de despăgubire a persoanelor care au suferit în urma naționalizărilor abuzive. Legea nr. 165/2013 susține faptul că statul român trebuie să restituie ”în natură” bunul preluat în mod abuziv, iar dacă restituirea bunului nu mai este posibilă, valoarea acestuia trebuie evaluată, iar persoana în cauză va primi un anumit număr de puncte de despăgubire – puncte ANRP. Punctele sunt emise de către Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților și un punct are o valoare nominală de 1 leu. Când au fost introduse punctele ANRP, în anul 2013, un punct s-a tranzacționat la valoarea de 0.20-0.25 lei, însă valoarea sa a crescut treptat ca urmare a intrării în piață a fondului de investiții.

Cum pot fi valorificate punctele ANRP?

Începând cu 1 ianuarie 2017, toți cei care dețin puncte ANRP le pot valorifica în numerar, cu condiția ca aceștia nu pot converti mai mult de 20% din totalul punctelor pe an, iar valoarea unui titlu de plată nu poate să fie mai mică de 20.000 lei. Teoretic, toți care dețin puncte ANRP, ar putea să își primească toți banii în termen de 5 ani, dacă ar fi să ținem cont de regula de 20% din totalul punctelor pe an. Însă acest lucru este puțin probabil, fondurile Guvernului pentru restituiri fiind de obicei insuficiente. O mare parte din deținătorii punctelor ANRP care nu vor să aștepte 5 ani pentru a-și primi despăgubirea sau nu sunt interesați să participe la eventuale licitații organizate de stat, își vând punctele ANRP cumpărătorilor locali sau fondurilor de investiții care se concentrează pe achiziționarea punctelor de despăgubire emise de ANRP.

De ce acte ai nevoie pentru a-ți valorifica punctele ANRP?

Conform legilor în vigoare, toți cei care sunt titluarii deciziilor de compensare prin puncte și au certificare de deținător de puncte, pot depune la sediul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților o cerere de valorificare a punctelor în numerar. În afară de această cerere, trebuie să depui decizia de compensare sau certificatul de deținător de puncte, o copie a actului de identitate și o procură specială, în cazul în care cererea este depusă prin mandatar. Dacă decizia de compensare a fost emisă pe numele mai multor beneficiari, fără a fi specificată cota ce revine fiecăruia, titlul de plată se emite pe numele tuturor beneficiarilor doar după înregistrarea cererilor tuturor persoanelor.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *