• 0732 068 526
  • office@vandpuncteanrp.com
  • Luni - Vineri: 9:00 - 18:30

Cum poți contesta în instanță evaluarea ANRP?

Cum poți contesta în instanță evaluarea ANRP

Evaluarea și acordarea punctelor ANRP revine autorității în cauză, însă de multe ori grila notarială în funcție de care se face evaluarea poate duce la o minimalizare a valorii prejudiciului. Dacă consideri că evaluarea imobilului care ți-a fost preluat în mod abuziv în perioada regimului comunist nu este conformă cu realitatea, poți contesta în instanță această evaluare. Contestarea deciziei de despăgubire se poate realiza oricând, chiar și după ce a fost emisă decizia de compensare și ai început să încasezi banii.

Termen contestare decizie de compensare ANRP

Legea nr. 165/2013, art. 34, susține că ”dosarele înregistrare la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor vor fi soluționate în termen de 60 de luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, cu excepția dosarelo de fond funciar, care vor fi soluționate în termen de 36 de luni”. Dacă te numeri printre persoanele cărora le-a fost preluată proprietatea în mod abuziv în perioada comunistă, primul lucru pe care ar trebui să îl faci este să înregistrezi dosarul pentru a primi punctele compensatorii. În maxim 60 de luni, ar trebui să primești decizia de compensare, însă acest lucru nu se întâmplă întotdeauna, în prezent existând peste 25.000 de dosare de retrocedare ce aveau termen de soluționare de 5 ani (potrivit legii 165/2013) și care au rămas nesoluționate.

Dacă ai înregistrat dosarul la ANRP și încă nu ai primit decizia de compensare, deși a trecut termenul legal, următorul pas pe care trebuie să faci este să acționezi în judecată această ANRP. Aceasta este singura modalitate legală prin care poți obliga ANRP să îți emită decizia de compensare.

Contestarea deciziei ANRP

Dacă te numeri printre norocoșii care au primit decizia de compensare ANRP, dar nu ești mulțumit de evaluarea realizată, o poți contesta în instanță. Cu puțin timp în urmă, conducerea ANRP a fost implicată într-un scandal de corupțe pentru că au existat suspiciuni că cuantumul despăgubirilor a fost supraevaluat, deși deciziile de compensare au fost cu mult subevaluate. Deci dacă ai chiar și o mică suspiciune că evaluarea nu este una conformă cu realitatea, nu ezita să ceri ajutorul unui specialist pentu a merge în instanță și pentru a te asigura ca vei fi despăgubit corespunzător.

Același lucru se întâmplă și în cazul în care ANRP a emis o decizie de invalidare parțială sau totală a deciziei entității emitente. Acționarea în judecată este singura cale de rezolvare a acestei situații.

În ce situații ar trebui să apelezi la ajutorul unui specialist?

Contestarea unei decizii ANRP poate fi un proces anevoios, iar în multe cazuri, s-ar putea să ai nevoie de ajutorul unui specialist pentru a te asigura că vei avea câștig de cauză. Dacă nu știi ce număr de ordine are dosarul depus în cadrul ANRP, dacă nu cunoști modalitatea legală de a contesta deciziile CNCI, dacă dosarul încă nu a fost selectat pentru a fi evaluat, deși a fost înregistrat de mai mult timp. Toate acestea sunt situații minore, dar care necesită ajutorul unei persoane specializate care să te ajute să le rezolvi. S-ar putea să ai surpriza ca din cauza birocrației, dosarul tău de despăgubire să fie returnat autorităților locale pentru că nu conține anumite acte de care probabil nici nu știai. Nu ezita să ceri ajutorul atunci când simți că nu te descurci pentru că un dosar de înregistrare la ANRP sau o contestare a deciziei de compensare poate fi un proces anevoios, ce necesită multă răbdare.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *