• 0732 068 526
  • office@vandpuncteanrp.com
  • Luni - Vineri: 9:00 - 18:30

Cum se tranzacționează punctele ANRP?

Cum se tranzacționează punctele ANRP

Din anul 2010, în urma pronunțării CEDO asupra cazului ”Maria Atanasiu și alții contra României”, statul român a fost obligat să ia măsuri pentru a crește eficiența mecanismului de restituire a proprietăților preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist. 3 ani mai târziu, Guvernul României a adoptat legea nr. 165/2013 care susține că principala formă de reparație pentru persoanele ce au avut de suferit în urma naționalizărilor abuzive este restituirea ”în natură” a bunului preluat, iar dacă acest lucru nu este posibil, persoanei în cauză i se va acorda un anumit număr de puncte de despăgubire, așa numitele puncte ANRP.

Cum sunt acordate punctele ANRP?

Persoanele care s-au confruntat cu preluări abuzive în perioada regimului comunist pot beneficia de puncte de despăgubire. În acest sens, în anul 2013, s-a înființat Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor care emite deciziile de compensare prin puncte și stabilește numărul de puncte care se acordă persoanei respective. Persoanele care vor să beneficieze de aceste puncte ANRP trebuie să depună o cerere care va fi analizată de Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor și constată dacă persoana este sau nu îndreptățită la măsuri compensatorii. Punctele sunt acordare de către Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), iar un punct are valoarea de 1 leu. Următoarea întrebare care se pune în acest sens este ce poți face cu aceste puncte?

Valorificarea punctelor ANRP

Conform legii 165/2013, există două posibilități de valorificare a punctelor ANRP: cumpărarea de imobile la licitație și valorificarea în numerar. Prima variantă este și cea mai puțin populară printre deținătorii de puncte ANRP, ea fiind pusă în practică abia începând cu data de 1 august 2017. Agenția Domeniilor Statului a publicat pe pagina sa lista imobilelor ce urmează să fie scoase la licitație în schimbul punctelor compensatorii ANRP. Potrivit legii 165/2013, licitațiile se organizează săptămânal prin videoconferință, iar participarea este gratuită. Persoanele care optează pentru această variantă și licitează pentru un imobil vor primi în termen de 10 zile un proces-verbal de adjudecare care se transmite Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară în vederea înscrierii în cartea funciară.

Valorificarea punctelor compensatorii în numerar se poate face începând cu data de 1 ianuarie 2017, în tranșe anuale de maxim 20% din totalul punctelor deținute. Valoarea unul titlu de plată nu poate fi mai mică de 20.000 lei. Teoretic, proprietarii și-ar putea primi întreaga valoare a punctelor pe decursul a 5 ani, însă în practică, lucrurile se extind pe o perioadă mai mare de timp din cauza fondurilor limitate ale Guvernului. Cei care nu vor să aștepte 5 ani pentru a-și recupera prejudiciul și nici nu vor să liciteze pentru vreun imobil, au la dispoziție o altă variantă: vânzarea punctelor ANRP.

Vânzarea punctelor ANRP

Deținătorii de puncte ANRP le pot vinde oricărei persoane interesate de achiziția acestora, de la mici investitori până la fonduri de investiții. Procedura de vânzare este una destul de simplă și are loc într-un cabinet notarial. Persoanele care dețin puncte ANRP și vor să le vândă trebuie să se prezinte la notar cu decizia de compensare primită de la ANRP și cu un document de identitate. Tranzacționarea presupune semnarea unui contract de vânzare și întregistrarea tranzacției la ANRP în vederea emiterii certificatului de deținător de puncte pe numele cumpărătorului. Deciziile de compensare pot fi vândute și parțial, iar tranzacția se poate realiza în orice cabinet notarial din țară.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *