• 0732 068 526
  • office@vandpuncteanrp.com
  • Luni - Vineri: 9:00 - 18:30

Procesul de despăgubire, de la A la Z

Procesul de despăgubire, de la A la Z

În anul 2013 a fost introdusă legea care reglementa procesul de despăgubire al persoanelor care în perioada regimului comunist au avut proprietăți confiscate în mod abuziv. Până în anul 2011, procesul de despăgubire s-a realizat prin intermediul Fondului Proprietatea, un fond cu o valoare inițială de peste 4 miliarde de Euro. Din 2013, persoanele care au avut proprietăți confiscate au început să fie despăgubite cu puncte ANRP. În momentul de față, Comisia Națională de Compensare a Imobilelor se ocupă de procesul de despăgubire și de acordare a punctelor ANRP.

Iată ce presupune de fapt acest proces de despăgubire pentru a ști exact la ce să te aștepți:

Depunerea dosarului la ANRP și evaluarea proprietății

Primul pas în procesul de despăgubire este depunerea dosarului la ANRP și evaluarea acestuia de către comisie. În cazul în care se constantă că persoana în cauză a fost victima unei confiscări a proprietății în mod abuziv, se trece la alegerea modalității de compensare. În mod normal, persoanele afectate ar trebui să își primească proprietatea confiscată înapoi, însă atunci când acest lucru nu este posibil, se trece la evaluarea proprietății și la acordarea unui anumit număr de puncte ANRP, în funcție de valoarea estimată.

În cazul în care consideră că proprietatea nu a fost evaluată la adevărata sa valoare și numărul de puncte ANRP este mult prea mic, poți contesta acestă decizie în instanță.

Emiterea deciziei de compensare și valorificarea punctelor

După ce a fost evaluată proprietatea, se va emite decizia de compensare pe care va fi trecută și numărul de puncte. Ce vei face cu aceste puncte mai departe, depinde doar de tine. Ai două opțiuni: fie le valorifici și le transformi în numerar la stat, fie le vinzi pe piață către mici investitori care sunt dispuși să își asume riscuri. Ambele opțiuni sunt legale și au anumite avantaje și dezavantaje.

Valorificarea punctelor la stat – avantaje și dezavantaje

Una dintre opțiuni este valorificarea punctelor ANRP în numerar, la stat. Marele avantaj al acestei variante este faptul că îți recuperezi banii în decursul a mai multor ani, având astfel un venit constant. Legea susține faptul că nu poți valorifica în numerar mai mult de 20% din numărul de puncte, iar valoarea unui titlu de plată nu trebuie să fie mai mică de 20.000 de lei. Luând în considerare acest lucru, putem spune că valorificarea tuturor punctelor și transformarea lor în numerar la stat ar dura 5 ani, însă în realitate lucrurile nu stau chiar așa. Cel mai mare dezavantaj este faptul că onorarea titlurilor de plată depinde de fondul de despăgubiri al Guvernului și s-ar putea ca plata să fie uneori întârziată chiar și cu câteva luni sau ani în lipsă de fonduri. În plus, alegerea acestei opțiuni necesită și mult timp de stat pe la cozi și confruntarea cu birocrația.

Vânzarea punctelor ANRP pe piață – avantaje și dezavantaje

O opțiune mai bună și preferată de un număr din ce în ce mai mare de persoane este vânzarea punctelor ANRP pe piață, către diverși investitori. Cel mai mare avantaj al acestei opțiuni este faptul că nu trebuie să aștepți ani pentru a beneficia de bani, ci poți avea întreaga sumă în doar câteva ore. Tranzacționarea punctelor ANRP pe piață se aseamănă cu tranzacțiile imobiliare și au loc într-un cabinet notarial, acolo unde se încheie un contract de vânzare-cumpărare. Prin alegerea acestei variante, scapi de statul la cozi și de birocrație. Dezavantajul major al acestei opțiuni este faptul că valoarea unui punct ANRP este mult mai mică decât la stat.

Odată cu valorificarea punctelor ANRP putem spune că s-a încheiat și procesul de despăgubire. Alege cea mai bună opțiune pentru nevoile tale și bucură-te de banii pe care ți-i aduc aceste puncte ANRP.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *