• 0732 068 526
  • office@vandpuncteanrp.com
  • Luni - Vineri: 9:00 - 18:30

Valorificarea punctelor ANRP la stat sau vânzarea lor în piață?

Valorificarea punctelor ANRP la stat sau vânzarea lor în piață

Dacă te afli în situația în care ai primit decizia de compensare și știi numărul de puncte ANRP primit în urma evaluării realizate, următorul pas pe care trebuie să îl faci este să te gândești ce vei face cu aceste puncte ANRP. În acest sens, ai două variante: fie le valorifici la stat, fie le vinzi pe piață, fiecare opțiune având propriile avantaje și dezavantaje.

Valorificarea punctelor ANRP la stat – avantaje și dezavantaje

Începând cu data de 1 ianuarie 2017, tot cei care dețin puncte ANRP le pot valorifica în numerar la stat. Dacă alegi această variantă, ar trebui să știi faptul că într-un an nu poți primi mai mult de 20% din totalul punctelor pe care le deții, iar valoarea unui titlu de plată trebuie să fie de minim 20.000 lei. Acest lucru poate constitui atât un avantaj, cât și un dezavantaj. Avantul valorificării punctelor ANRP în numerar la stat este că vei încasa anual o anumită sumă de bani, însă acest lucru nu este o certitudine pentru că fondurile Guvernului pentru despăgubire sunt limitate, iar acesta poate fi un dezavantaj major. Un alt dezavantaj major este faptul că banii nu îți intră imediat în cont, deci dacă ai nevoie de ei urgent, această variantă nu este cea mai bună. Dacă stăm să analizăm procedura de valorificare a punctelor ANRP în bani la stat, putem spune că nu este una foarte complexă. Eliberarea titlurilor de plată se face în baza decizie de compensare, a unei copii după actul de identitate sau procură (atunci când titularul este reprezentat prin mandatar).

Valorificarea punctelor ANRP în numerar la stat nu reprezintă o soluție viabilă pentru cei care au nevoie urgentă de bani sau pentru cei care își doresc să aibă un venit anual constant din despăgubiri. În teorie, luând în considerare regula cu cei 20% pe an, în 5 ani, o persoană ar trebui să își primească suma întreagă de bani drept despăgubire, însă acest lucru nu se întâmplă în realitate, existând amânări destul de multe atunci când vine vorba de onorarea titlurilor de plată.

Tranzacționarea punctelor ANRP pe piață

Cea de-a doua opțiune, preferată de un număr din ce în ce mai mare de persoane, este tranzacționarea punctelor ANRP pe piață. Acest lucru înseamnă de fapt înstrăinarea punctelor ANRP către anumiți investitori sau terțe părți care sunt dispuși să aștepte încasarea banilor de la stat. Tranzacționarea punctelor ANRP pe piață este perfect legală, ea fiind reglementată prin legea nr. 165/2013.

Unul dintre cele mai mari avantaje ale acestei variante este faptul că intri în posesia banilor imediat. Mai mult decât atât, în această situație ești scutit și de birocrație pentru că tranzacționarea punctelor ANRP se face în biroul unui notar public prin semnarea unui contract de vânzare-cumpărare. Dacă ai nevoie de bani imediat, tranzacționarea punctelor ANRP pe piață este soluția ideală.

Dacă ar fi să vorbim de dezavantaje, singurul major ar fi prețul mai mic. Dacă în cazul valorificării punctelor ANRP în numerar la stat, prețul unui punct este de 1 leu, valoarea unui punct ANRP tranzacționat pe piață este mai mică. Putem spune astfel că prin tranzacționarea punctelor ANRP către investitori, pierzi niște bani, dar câștigi timp.

Inainte de a alege o variantă, asigură-te că ai toate informațiile disponibile, cântărește bine avantajele și dezavantajele și optează pentru soluția care se potrivește cel mai bine nevoilor tale!

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *