• 0732 068 526
  • office@vandpuncteanrp.com
  • Luni - Vineri: 9:00 - 18:30

Valorificarea punctelor ANRP – o procedură mult mai simplă astăzi

A Business Men Climbing a Pile of Papers

Până acum puțin timp, mulți dintre deținătorii punctelor ANRP evitau să își valorifice punctele ANRP în numerar la stat pentru că reprezenta o procedură mult prea complexă ce presupunea multă birocrație și multe drumuri către diverse instituții. În plus, toate aceste eforturi nu erau întotdeauna încununate de succes pentru că fondurile pentru despăgubirea persoanelor care au suferit în urma preluărilor abuzive în vremea regimului comunist sunt de cele mai multe ori insuficiente, iar onorarea titlurilor de plată poate fi amânată.

Cum se acordă punctele ANRP?

Punctele ANRP au fost introduse în anul 2013 ca modalitate de despăgubire a persoanelor care și-au pierdut bunurile imobile într-un mod abuziv în timpul regimului comunist. Restituirea bunurilor preluate abuziv a fost soluția pe care statul român a instituit-o pentru a despăgubi persoanele afectate, însă atunci când acest lucru nu este posibil, persoana în cauză va primi un anumit număr de puncte ANRP despăgubire. Numărul de puncte acordat se stabilește de către Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor care face o evaluare a proprietății preluate abuziv după ce s-a stabilit că persoana care a depus cerere este într-adevăr îndreptățită și poate beneficia de măsurile compensatorii.

Valorificarea punctelor ANRP – cum se face?

Din momentul în care primești decizia de compensare, ai la dispoziție 2 variante: fie îți valorifici punctele în numerar la stat, fie le tranzacționezi legal pe piață. Fiecare opțiune are propriile avantaje și dezavantaje, dar astăzi ne vom concentra exclusiv asupra variantei în care valorificarea punctelor ANRP se face la stat, în numerar.

Începând cu data de 1 ianuriae 2017, toți cei care au dorit, și-au putut valorifica punctele sub forma unor plăți eșalonate (20% pe an), valoarea unui titlu de plată fiind de minim 20.000 lei. În acest sens, banii pentru toate punctele ANRP primite ca despăgubire pot fi valorificate la stat în aproximativ 5 ani, dacă există fonduri suficiente la Guvern. Eliberarea titlurilor de plată se face în baza deciziei de compensare și a unei copii după actul de identitate sau procură, în cazul în care titlularul nu poate fi prezent și este reprezentat printr-un mandatar.

Procedură simplificată a valorificării punctelor ANRP la stat

Chiar dacă la prima vedere, procedura de valorificare a punctelor ANRP în numerar la stat nu pare una foarte complexă, ea implică destul de multă birocrație și timp petrecut în fața ghișeelor de la instituțiile abilitate pentru această operațiune. Acesta este și unul dintre motivele pentru care mulți proprietați care au fost despăgubiți cu puncte ANRP optează pentru vânzarea punctelor pe piață către diverși investitori, proces ce se realizează extrem de ușor, într-un cabinet notarial.

Din fericire, legea 111.2017 privind aprobarea OUG nr. 98/2016 vine cu o procedură simplificată în ceea ce privește valorificarea punctelor ANRP. Mai exact, toți cei care doresc să își valorifice punctele în numerar pot trimite prin poștă toate documentele necesare, fără să mai fie nevoie să meargă la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, fiind astfel scutiți de timpul petrecut la cozi. Până acum 2 ani, cei care doreau să își transforme punctele în numerar, erau obligați să meargă personal la ANRP, iar în cazul în care nu putea merge personal, era nevoie de un mandatar și de o procură de la un notar public. O procedură simplificată reprezintă mai puțină bătaie de cap mai ales pentru cei care nu au prea mult timp de pierdut.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *