• 0732 068 526
  • office@vandpuncteanrp.com
  • Luni - Vineri: 9:00 - 18:30

Vânzarea punctelor ANRP – pașii pe care trebuie să îi urmezi

Vânzarea punctelor ANRP – pașii pe care trebuie să îi urmezi

Vânzarea punctelor ANRP este preferată de majoritatea persoanelor care au primit o decizie de compensare în urma preluării abuzive a proprietății în timpul regimului comunist. Vânzarea punctelor ANRP pe piață către diverși investitori este o variantă mult mai avantajoasă decât valorificarea punctelor în numerar la stat.

Tranzacționarea punctelor pe piață îți aduce beneficiul timpului pentru că banii îți intră imediat în cont, spre deosebire de varianta de valorificare la stat, în care trebuie să aștepți până ce vor fi din nou fonduri disponibile la Guvern. Prin vânzarea punctelor ANRP pe piață eviți și birocrația și statul la coadă pentru că totul se rezolvă rapid, într-un cabinet notarial.

Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi în momentul în care vrei să tranzacționezi punctele ANRP pe piață:

  1. Alegerea unui cabinet notarial

Vânzarea punctelor ANRP pe piață este identică cu vânzarea unui imobil. Aceste tranzacții sunt legale și reglementate prin legea nr. 165/2013, iar prima condiție care trebuie îndeplinită pentru ca tranzacția să fie legală este ca aceasta să se desfășoare într-un cabinet notarial. Deci primul pas pe care trebuie să îl faci atunci când vrei să tranzacționezi punctele ANRP este să îți alegi un cabinet notarial.

  • Semnarea contractului

Contractul de vânzare-cumpărare stă la baza tranzacțiilor cu puncte ANRP, și ca în cazul oricărui contract, trebuie citit cu foarte mare atenție înainte de a fi semnat. După ce părțile implicate au citit contractul și sunt de acord cu termenii și condițiile, se poate trece la semnarea documentelor.

  • Plata

După ce a fost semnat contractul, are loc plata. Vânzătorii și cumpărătorii merg la bancă pentru a realiza transferul bancar, după care se reintorc la notar, acesta din urmă verificând corectitudinea documentelor. Plata se realizează prin ordin de plată sau numerar, în limita legală de 50.000 lei. După ce banii au fost virați în contul vânzătorului, urmează să fie solicitat un extras de cont băncii cu care se dovedește tranzacția.

  • Eliberarea contractului de cesiune

După ce notarul primește dovada tranzacției, va elibera vânzătorului și cumpărătorului contractele de cesiune semnate și autentificate de către notar. Aceasta este și ultima etapă din tranzacționarea punctelor ANRP către o persoană terță.

Dacă te afli în postura de cumpărător de puncte ANRP, mai există o etapă pe care trebuie să o parcurgi pentru a intra în posesia certificatului de deținător de puncte ANRP. După ce tranzacția a fost finalizată, cumpărătorul trebuie să meargă la ANRP și să depună următoarele documente: decizia de compensare în original, contractul de cesiune în original și o copie după cartea de identitate a vânzătorului. În urma depunerii actelor, ANRP va emite pe numele cumpărătorului un certificat de deținător de puncte ANRP, pe care este specificat și numărul de puncte ANRP deținut.

Tranzacționarea punctelor ANRP este o procedură simplă, ce nu implică multă birocrație. Din anumite puncte de vedere, este mult mai avantajoasă decât valorificarea punctelor în numerar la stat. Dacă vrei să te bucuri de o anumită sumă de bani imediat, fără prea multe dureri de cap și stat pe la cozi la ghișeele instituțiilor de stat, tot ce trebuie să faci este să vinzi punctele ANRP către un investitor sau o terță persoană care îți oferă cel mai bun preț.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *