• 0732 068 526
  • office@vandpuncteanrp.com
  • Luni - Vineri: 9:00 - 18:30

Ai întrebări?

NOI ÎȚI RĂSPUNDEM

Aici sunt câteva dintre cele mai întâlnite întrebări, împreună cu răspunsurile din partea experților.

Este o întrebare pe care ți-o pui cu siguranță în momentul în care dorești să cumperi puncte ANRP. Valoarea unui astfel de punct este de un leu. Cererea și oferta, în mod evident, pot cauza modificări ale acestei valori, punctele ANRP fiind instrumente financiare ca oricare altele.

Legea prevede două posibilități de valorificare a punctelor ANRP. Proprietarii care doresc să își recupereze prejudiciul mai repede pot apela la varianta de a vinde punctele ANRP la prețul existent pe piață.

Dacă au mai multă răbdare, proprietarii pot utiliza cea de-a doua metodă, de asemenea reglementată prin lege, și anume încasarea de numerar după cinci ani, începând din 2017. Asta, în cazul în care nu apar amânări, așa cum se întâmplă în cele mai multe cazuri.

Când ai de a face cu situații de acest gen, este foarte bine să apelezi la specialiști în domeniu, să ceri consultanță. Totuși, pentru propria ta informare, e recomandat să studiezi puțin prevederile legislative în domeniu. Cea mai important lege legată de punctele ANRP și toate detaliile pe care le implică deținerea acestora sunt stipulate în Legea 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România.

Punctele ANRP au fost introduse ca o soluție pentru cei păgubiți în timpul regimului comunist în România, proprietarii cărora le-au fost luate bunurile în mod abuziv. Apariția acestora s-a făcut în urma unor reglementări legale. În Legea 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România sunt toate aspectele legate de punctele ANRP.

Da, este legală vânzarea de puncte ANRP, atât timp cât sunt respectate procedurile impuse de normele în vigoare.

Ca proprietar de puncte ANRP, ai două variante de utilizare a unei decizii ANRP: fie optezi pentru păstrarea punctelor ANRP, fie le vinzi – bineînțeles, în conformitate cu procedurile stabilite prin lege.

Din acest punct de vedere, ca în orice alt tip de tranzacție, evident că există riscuri. Enumerăm trei riscuri importante care trebuie luate în calcul:

  • Taxele: În prezent, legea nu prevede o taxă de vânzare sau de cumpărare a punctelor ANRP. Guvernul României a introdus cu ani în urmă o taxă de 85% pe venitul câștigat de proprietari în momentul vânzării acestor puncte. Scopul taxei era de a descuraja corupția în acest domeniu.

  • Amânările: procesele se pot întinde pe perioade foarte mari, ani de zile. Instituția cu putere de analiză și decizie în acest caz, Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietății, are zeci de mii de dosare în curs de soluționare. Procesul este unul greoi. Toate cifrele pot fi consultate pe site-ul instituției abilitate.

  • Lichiditatea pieței: 40 de milioane de puncte ANRP sunt emise lunar, ceea ce influențează lichiditatea pieții punctelor ANRP. Și distribuirea acestor puncte este un factor care influențează.